Breaking News
Home / مقالات / اصول تغذیه برای درمان ناراحتی های کبد در طب چینی

اصول تغذیه برای درمان ناراحتی های کبد در طب چینی

الف ) استراتژی تغذیه ای برای درمان رکود و تورم کبد :

درمان رکود کبدی بسیار مهم است زیرا عدم هماهنگی های دیگر کبدی مثل حرارت – کمبود یین و خون و باد همگی با رکود کبدی شروع میشوند .

اولین توصیه آن است که مقدار غذا در هر وعده را کم کنید به غیر از موارد کمبود غذایی .

دومین پیشنهاد امساک در خوردن غذاهایی که موجب افزایش رکود کبدی میشوند . این غذاها عبارتند از : چربی های اشباع شده ( گوشت – چربی خوک – گوشت های پستانداران – خامه – پنیر – تخم مرغ ) و همچنین چربی های هیدروژنه شده و چربی های با کیفیت پایین مثل مارگارین و روغن های تصفیه شده و فاسد , خوردن بیش از حد آجیل و دانه ها – آب و مواد غذایی حاوی مواد شیمیایی – داروهای شیمیایی اگر ضرورت ندارند و غذاهای زیاد تصفیه شده – غذاهای آلوده و در قوطی و غذاهای فوری ( فست فود)

ب )

۱- غذاهایی که کبد را از حالت رکود خارج میکنند :

این غذاها شامل ادویه جات ملایم و گیاهان دارویی مانند :

ترتیزک – خانواده پیاز – خردل سبز – فلفل سیاه – زردچوبه – ریحان – هل – آویشن – زیره – رازیانه – شوید – زنجفیل – ریشه خردل – اکلیل کوهی ( رزماری ) – خانواده نعنا

مصرف مقدار زیاد ادویه جات تند مثل فلفل های تند – چیلی و کاری رکود کبدی را بیشتر میکند مخصوصا اگر علایم حرارتی نیز داشته باشد.

بعضی از غذاهایی که ملایم هستند نیز کبد را از رکود خارج میکند مثل :

چغندر – توت فرنگی – هلو – آلبالو – گیلاس- شاه توت – شاه بلوط و سبزیجاتی مثل : کلم – گل کلم – شلغم – بروکلی

الکل به خصوص به مقدار زیاد و با مصرف طولانی باعث تخریب و سیروز سلولهای کبدی میشود.

۲- غذاهای خام :

جوانه های دانه ای مختلف مثل گندم – ماش – جو و غیره – حبوبات ( انواع لوبیا ) – سبزیجات خام و تازه و میوه جات تازه به مقدار کم و مناسب باعث به جریان انداختن Qi کبدی میشود.

0f514f255783b3a5e144c5072a7be91c

ج ) غذاهایی که اعمال کبد را هماهنگ میکنند :

بسیاری از غذاها شیرین هستند اینها غذاهای بهاری و جوانه ها میباشند و کبد نیز از عنصر چوب و مربوط به فصل بهار است .

این غذاها عبارتند از : دانه های گیاهی – سبزیجات – حبوبات و سایر کربوهیدرات های مرکب که برای درمان طولانی کبد و هماهنگ کردن آن بسیار مفید میباشند .

در موارد افسردگی و یا سایر علائم حاد ناهماهنگی های کبدی میتوانید از عسل که طبیعت پاک کننده و خنثی کننده سموم را دارد و به مقدار مناسب استفاده کنید . اگر عسل را با سرکه سیب مخلوط کنید و مصرف کنید اثر آن خیلی قوی تر میباشد.

سایر غذاهای ضد سم و خنثی کننده سم عبارتند از : نیشکر ( به طور کامل ) – شیرین بیان – مالت جو – شکر خرما – ملاس های مختلف – سوپ برنج – و شربت برنج ( اگر در دسترس باشد ) که غذی خوبی برای تحریک جریان Qi کبد بوده و گرم کننده است .

غذاهای فوق برای رفع رکود کبدی بسیار مفید است در صورتیکه حرارت و یا باد کبد در اثر حرارت وجود نداشته باشد.

د ) غذاهای تلخ و ترش که زیادتی کبد را تقلیل میدهند:

یکی از قوی ترین ماده غذایی برای از بین بردن رکود کبدی که همراه با افسردگی و بدی هضم است سرکه میباشد . سرکه ضد سم و محرک قوی برای Qi کبد میباشد.

وقتی که سرکه را با عسل مخلوط کنید خیلی قوی تر عمل خواهد کرد . البته نباید سرکه را به مدت طولانی مصرف نمایید زیرا سرکه سرد است لذا برای کسانی که علایم حرارتی دارند بهتر است بعد از مدت کوتاهی از آبلیمو و گریپ فروت که هم تلخ و ترش است و اثر ملایم و تدریجی دارد استفاده نماید.

سایر غذاهای تلخ برای رفع رکود کبدی عبارتند از :

چاودار – کاه – مارچوبه – گل همیشه بهار – یونجه – برگ تربچه – پوست پرتغال

سبزیجات تلخ دیگر عبارتند از :

بابونه – بلوط کوتاهقاصدک

اگر مصرف این گیاهان همراه با شیرین بیان باشد اثر آن به مراتب ملایم تر است و اثرات شدید مصرف گیاهان فوق را تعدیل میکند و در عین حال شیرین بیان مواد درمانی مصرفی را به همه بدن و کانالهای مربوطه پخش میکند.

میتوان از قاصدک ( سه قسمت ) – ریشه گل صد تومانی ( سه قسمت ) – زردچوبه ( یک قسمت ) – شیرین بیان ( یک قسمت ) برای رفع ناراحتی های کبدی استفاده کرد.

f74a16012a77d99db608d528f9df75c5

ه ) غذاهایی که سموم کبد را خنثی کرده و کبد را خنک میکنند:

این غذاها عبارتند از : ماش های مختلف و جوانه های آنها – کرفس – ارزن – گوجه و آلو و همچنین سبزیجات غنی از کلروفیل مثل علف های دریایی – کاهو – خیار – ریواس – تربچه – ترب سیاه – ترتیزک – توفو و قارچ

باید ذکر کرد که قارچ – ریواس و ترب از همه برای رفع سموم کبد که در اثر مصرف زیاده از حد گوشت تولید شده موثر تر است و از همه موثرتر ریواس میباشد که به عنوان مسهل نیز میتوان مصرف کرد .

و ) غذاهایی که با ساختن خون و Yin کبد کمک میکند :

کمبود یین کبد باعث حرارت تو خالی میشود لذا احتیاج به غذاهایی است که یین ساز میباشند .

علاوه بر غذاهایی که در گروه قبلی گفته شد میتوان از روغن تخم کتان – گل گاو زبان – روغن گل پامچال که یین کبد را به طور اعجاب انگیزی تقویت میبخشد استفاده نمود .

نوشیدن مایعات و آب در طول معالجه به سرعت معالجه کمک میکند . تقویت یین کلیه به تقویت یین کبد کمک کرده و برای این منظور میتوان از ژله صبر زرد استفاده نمود .

وقتی کمبود خون کبد وجود دارد میتوان از داروهای تقویت کننده خون مثل جلبک دریایی – سبزیجات غنی از کلروفیل – انگور سیاه – توت سیاه و شاه توت – تمشک – ملاس های سیاه و در موارد شدیدتر از گوشت گوسفند یا گوساله استفاده کرد.

ز ) غذاها و ادویه جاتی که برای کم کردن باد کبد مصرف میشوند :

این غذاها عبارتند از : کرفس – ریحان – مریم گلی – رازیانه – زنجفیل تازه یا خشک ( پودر ) – بادیان – جو دو سر – سویای سیاه – سیاه دانه – نارگیل – روغن تازه دانه کتان – که توسط متد فشار سرد گرفته شده – میگو و سبزیجات ضد باد مثل بابونه – ریشه گل صد تومانی – والرین

این غذاها برای رفع باد نافع میباشند ولی اگر باد همراه حرارت باشد میتوان از غذاهای گروه ( و ) نیز استفاده نمود و از مصرف غذاهای گرم کننده و حرارتی زیاد خودداری نمود .

به همان ترتیب وقتی سرما و باد با یکدیگرند از غذاهای گرم باید استفاده کرد و از مصرف غذاهای سرد بپرهیزید.

ث ) غذاهایی که به جریان جوان شدن کبد سرعت میبخشد :

این غذاها عبارتند از : سبزیجات کلروفیل دار – عصاره جوانه جو – مصرف جلبک دریایی این گیاهان برای تمام موارد ناراحتی های کبدی اعم از حرارت – رکود و باد کبد مفید میباشند .

همچنین از گروه جعفری – ترتیزک – یونجه نیز میتوان استفاده کرد.

 

Check Also

اولین مجله الکترونیکی طب سوزنی , شماره یک

با گران شدن ارز شاهد افزایش قیمت دارو و خدمات درمانی هستیم ولی آیا به …